Type and press Enter.

SOLD – On the Canopy : Low enregy consumption wood house in Uzès

An architect wood house with a vieuw in Uzès

 Located in the village of Uzès, on 1100 m2 of sloping land is a , wooden house of 145 m2, and a swimming pool.

Martine, was willing to start a new house projetc. She desired to have an environnment respectfull and bioclimatic house. Her land offered wondefull views and what could be better then to live « on the canopy « ?

Martine, asked Benoit Gillet, an architect specialist in bioclimatic and wood constructions to design her dream housen with endless openings to enjoy the views in particular the olive trees.

Particular care has been taken to optimize the sensation of « inside and outside ».

The fondamental idea is inspired by the mediterranean house, protected from « the cold north wind (Mistral) and opened to the sun ont he south.

The heating is provided by a high-efficiency pellet stove … hot sanitary water is produced by a solar roof pannels.

The winter garden (35m2), covered, in winter by polycarbonate plates structure and in summer, with shade sails.

The « green » roof (sedum) reduces the visual impact on the landscape and contributes to the high bioclimatic performances.

Local shops are 5 mns drive away.This house is at 35mns from Uzès and Nîmes by car.

Our favourite is the privileged environment and a “magical” circular view overlooking the « the cevennes » !

Contact : Frédérique +33 06 26 85 22 94 – contact@les-archineurs.com

SOLD – Loft in Camargue : Vinyard redesigned

Mas in the countryside with a loft and a traditional house  surrounding the Camargue nature near Arles

Henri immediately spotted on the evolutionary potential of the “Mas Camarguais”. Stéphanie was a bit difficult to convince, “what hard work to do” ! : The annex of the Mas, was a little abandoned. The high ceilings and rough roof, would provide an incredible playground for a young architect.

The Mas, is a true parallelepiped and has two antinomic parts : a space renovated in a traditional manner, and in its extension transformed in a contemporary loft with generous volumes, corresponding to the old annexes. The exterior architecture of the property has been perfectly preserved and renovated respecting traditional constructions.

The farmhouse looks like the Camargue nature, all in contrast. This restoration combines the architectural biases between tradition and modernity, with the use of innovative materials, such as corten for stairs, polished concrete for the floor, valchromat for the kitchen, as well as materials in the respect constructions of camarguais mas.

This mas, offers 340m2 of living space, is located in a village near Arles, on a plot of 1.6 hectares, surrounded by nature Camargue.

The entrance of the house overlooks the Loft of 130m2, bathed in light by metal canopies all width facing south. It is organized in different living spaces. It includes a lounge area, a fireplace in the DRC, a dining area, a kitchen located half a level above. An additional level above, a  largely bedroom, with its independent bathroom and a spacious other bedroom in continuity which can be used as a dressing room.

The other part of approximately 210m2, in the extension of the loft, is more traditional looking and is composed of a living room and its chimney, and an office in RDC and upstairs, 2 other rooms with each its bathroom.

Arles :10mn, Aix en Provence :50mn, Nîmes :35 mn, Saint Rémy de Provence :30mn and Marseille :1h00mn.

Our favorite for the volumes and brightness of the loft. This out-of-the ordinary place, in  Camargue, offers many perspectives of evolution and trasformations.

Contact: Frédérique +33 06 26 85 22 94 – contact@les-archineurs.com

 

SOLD : Back to beginning! Updated Oil mill near Nîmes

Made over oil mill in a village in the Gard

Near Nîmes, Montpellier, and the sea, a house of 300m2 with 2 levels, and patio + refreshing pool. This old mill is located in a privilege, quiet place in the village. All conjugates modern comfort an tradition.

Groundfloor : huge welcoming entrance, to the right work and television space, strait ahead main living area with open kitchen. Both spaces largely opened to the patio

First floor : parental suite, 2 bedrooms sharing a bathroom, bedroom and it’s bathroom giving onto the living area

The long shallow pool (9m) with fountain in the patio, is visible from anywhere in the house. A 7m high glass wall (ending the work and television space + parental suite) enhance the impression of space and light.

15 mns drive : Sommières and its traditional market in, 40 minutes : the seasid, 15 minutes ; Nîmes, 30 minutes : Montpellier

 Our favorite for a luminous peaceful atmosphere !

Contact : Frédérique +33 06 26 85 22 94 – contact@les-archineurs.com

Factory Flat: One of six in a renovated spinning mill with landscaped terrace garden in Nimes

Spinning Mill, Ground floor with updated terrace in the middle of Nimes

City center two steps away!

This apartment, 107 m2 with a landscaped terrace, 45m2, is the fruit of the division of a former spinning factory into 6 residences in co-ownership.

The volumes, luminosity and the choice of materials caught the attention of Nathalie and Gilles, world-wide travellers, who decided to set down their rucksacks for a while in Nimes. Arriving from the Reunion it was unthinkable for them to choose somewhere ordinary. The old mill, loaded down with history had been restructured and divided into several dwellings, was an obvious choice because “out of the ordinary”!

The decision to create a quirky place to live in, led to the factory being transformed into a ground floor flat retaining the full ceiling height and giving directly out onto its own ‘greenspace’ creating the impression of living in a town house.

The main room is large (45m2, includes sitting room, dining area, kitchen and back kitchen). It opens onto a terrace shaded by bamboos by way of 4 full height French windows.  A real garden (12mx 3.75m) perfect for barbecues sunbathing and why not growing herbs, etc;

The flat contains a master suite to the south and 2 very bright north-facing bedrooms with dedicated bathroom.

The entrance to the condominium is secured by an interphone and an electric gate controls the entrance to the communal courtyard leading to the private parking area and covered box.

The perfect place for city-dwellers who wish to be near the center of town!

5 mins by bike to Place Severine (Nimes), bus stop for the less athletic 50 m down the road.

Our favorite for :  To live in a flat but with the comfort of being on street level yet be in complete safety!

Contact : Frédérique +33 06 26 85 22 94 – contact@les-archineurs.com

Energy performance diagnostic
Energy performance diagnostic
DPE blank Non-usable consumption
Emission of greenhouse gases
Emission of greenhouse gases
GES blank Non-usable consumption